Diyaliz Tedavisi Neden Gereklidir?

İleri evre böbrek yetmezliği gelişen kişilerde; Sıvı birikimine bağlı akciğer ödemi, kalp yetmezliği ve bacak ödemi oluşabilir/artabilir. Üremik toksinlere bağlı iştahsızlık, bulantı, kusma, kaşıntı, beyin fonksiyonlarında bozulma görülebilir. Kalp damarları ve diğer damarlarda tıkanıklık oluşmasına yol açan ateroskleroz (damar sertliği) hızlanabilir. Potasyumun artması, kan asitlerinin çoğalması ve kalsiyumun düşmesine başlı kalpte ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir. Tüm bunların oluşumunu önlemek yada oluşmuş ise tedavi etmek için diyaliz uygulamaları gereklidir. İki tür diyaliz tedavisi geliştirilmiş olup hastalara uygun olanına göre tercihte bulunulur.

Hangi Diyaliz Tedavisi

Hemodiyaliz Tedavisi: Hastanın damar erişim yolundan dışarıya alınan kanı yarı geçirgen bir filtre (diyalizör membran) sayesinde steril diyaliz sıvısı (diyalizat) ile temizlenir, sonrasında temizlenmiş kan tekrar vücuda geri verilir. Bu işlem ortalama dört saat kadar sürer. Bu işlem esnasında vücuda zaralı olan zehirli maddeler, üremik toksinler ve fazla su uzaklaştırılır. Hastalar haftada ortalama üç kez diyaliz tedavisine girerek bu maddelerin zararlı etkilerinden korunurlar. Tedaviyi eğitimli yetkin bir ekip uygular burada hastaya merkeze gelmek dışında ek bir yük düşmez.

Ayaktan Sürekli Periton Diyalizi: Hastanın karın zarları arasına cerrahi bir işlem ile periton diyaliz katateri takılır. 10-14 günlük iyileşme süresi sonrası hastaya yada kendine yetemeyecek ise yakınına eğitim verilir. Eğitim süresi tamamlandıktan sonra hastanın durumuna göre değişmekle beraber günde dört kez karın içerisine steril periton diyaliz sıvısı verilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra karındaki sıvı boşaltılarak yerine yeni sıvı verilerek bu işlem ortamla günde dört kez olmak üzere sürekli olarak devam ettirilir. Bu işlem evde yapılan bir işlem olup peritonit dediğimiz karın zarının mikrop bulaşmasına bağlı iltihabı gibi acil bir durum olmaz ise ayda bir doktor ve hemşire takibi yeterlidir. Ayaktan sürekli periton diyalizi için evde değişimin yapılabileceği bir odaya ve sıvı-malzemelerin depolanabileceği uygun bir mekana ihtiyaç vardır.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir