Kronik Böbrek Yetmezliği

Böbrek işlevlerinin kalıcı olarak geri dönüşsüz biçimde kaybedilmesi olarak tanımlanır.

Böbrek yetmezliğinin nedenleri

Böbrek yetmezliğine bir çok hastalık yol açmaktadır. Ülkemizde ve dünyada böbrek yetmezliğinin en sık nedeni şeker hastalığı (diyabetes mellitus)’dır. Bunun dışında uzun süre kontrolsüz seyreden hipertansiyon, böbreğin iltihabi hastalıkları (glomerulonefritler), böbrek taşı, böbreğin yetişkinlerde görülen kistik hastalığı (polikistik böbrek hastalığı), ailevi Akdeniz ateşi (FMF) ve ağrı kesicilere bağlı oluşan hasarlar diğer nedenler arasında sayılabilir.

Kendisini Nasıl Belli Eder:

Böbrek yetmezliği ne yazık ki erken dönemde kendisini çok belli etmeyen sinsi bir hastalıktır. Böbrek işlevlerindeki yetmezlik ilerledikçe; gece idrara sık çıkma, çabuk yorulma, halsizlik, ödem (özellikle bacaklarda şişlik tipik bulgudur), nefes darlığı, iştahsızlık, bulantı, kusma, iştahsızlık, kaşıntı, cilt renginde değişiklik ve nefes kokusunda değişiklik gibi şikayetlere yol açabilir.

Tedavi Edilmez İse Ne Olur:

Hastalarda biriken üre, potasyum, su ve diğer zehirli maddelere bağlı bulgular artarak devam eder. Sıvı birikimine bağlı akciğer ödemi, kalp yetmezliği ve bacak ödemi oluşabilir/artabilir. Üremik toksinlere bağlı iştahsızlık, bulantı, kusma, kaşıntı, beyin fonksiyonlarında bozulma görülebilir. Kalp damarları ve diğer damarlarda tıkanıklık oluşmasına yol açan ateroskleroz (damar sertliği) hızlanabilir. Potasyumun artması, kan asitlerinin çoğalması ve kalsiyumun düşmesine başlı kalpte ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir.

Nasıl tanı konulur:
Yapılan kan tetkiklerinden biyokimyasal testlerde, Üre ve kreatinin yüksekliği saptanır. Buna ek olarak kalsiyum düşüklüğü, fosfor yüksekliği, anemi diye bilinen hemoglobin düşüklüğü, idrarda protein kaçağının varlığı tanıyı destekler. Kesin tanı için en kısa zamanda mutlaka böbrek hastalıkları ile ilgili bölüme başvurulmalıdır. Böbrek yetmezliği ile ilgilenen bölüme “Nefroloji”, bu hastalıkla ilgilenen doktora da “Nefroloji Uzmanı” denir. Bu hastalıkla ilgilenen uzman size hastalığınız hakkında en doğru ve en güvenilir bilgiyi verme yeterliliğine sahiptir.

Nasıl tedavi edilir:

Böbrek fonksiyon bozukluğunun kalıcı olduğu “Nefroloji Uzmanı” tarafından tespit edildikten sonra kronik böbrek yetmezliğinin hangi dönemde olduğu bazı özel ölçüm ve hesaplamalar ile saptanır. Böbrek yetmezliğinin beş evresi olup beşinci evreye gelen hastalara diyaliz tedavisi başlanır yada böbrek nakli yapılır. Bu evreye henüz gelmemiş hastalar diyalizsiz takip edilirler. Tedaviler diyaliz öncesi dönemde “Nefroloji Uzmanı” tarafından, diyaliz tedavisi sonrası ise yetkili diyaliz doktorları tarafından takip edilerek düzenlenir.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir:

Kronik böbrek yetmezliği; böbrek nakli (transplantasyon), hemodiyaliz ve periton diyalizi ile tedavi edilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir