Böbrek Nakli Nedir:
Bir başkasının böbreğinin kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz aşamasına gelmiş yada diyaliz tedavisi gören bir kişiye böbrek nakli merkezinde böbrek nakli uzmanı ve transplant cerrahı gözetiminde nakledilmesidir.
Nakil Sonrası Dönem:
Böbrek nakli sonrası başarı birinci yıl için % 90-95 olup 5 yıllık başarı % 75-80 ve 10 yıllık başarı % 50-55 arasında raporlanmıştır. Nakil sonrası yoğun bağışıklığı baskılayıcı tedavi kullanılması gereklidir. Bu tedaviler doku reddedilmediği sürece ömür boyu kullanılmalıdır. Bu durum enfesiyonlara yatkınlık oluşturabilir bu açıdan hastalar dikkatli olmalı ve düzenli kontrollere gitmelidirler.
Nasıl Yapılır:
İki şekilde olur. İlki, canlıdan böbrek naklidir. İkincisi ise kadvradan yapılan nakillerdir. Canlıdan nakil işlemi iki şekilde yapılır. Birincisi; dördüncü dereceye kadar olan bir akrabadan herhangi ek bir müsaade olmadan böbrek nakli merkezlerinde yapılır. İkincisi ise dördüncü dereceden daha uzak akraba yada akraba olmayanlardan yapılabilir. Bunun için il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulan “Etik Komisyonu” tarafından çıkar ilişkisinin olmadığının tespiti için çok detaylı bir inceleme yapıldıktan sonra onay verilir. Sonrasında da böbrek naklinin yapılması şeklinde işlem tamamlanır.Kadavradan nakil için kişinin diyalize girdiği merkez tarafından bilgilendirmesi yapılır ve transplantasyon yapılan merkeze kaydı gerçekleştirilir. Bu işlem için böbrek nakli merkezinde hazırlık kaydı için birtakım tetkiklerin yapılması hastanın böbrek nakli için uygunluğunun tespit edilmesi gereklidir.[/one_half_last]
Hastanın karın zarları arasına cerrahi bir işlem ile periton diyaliz katateri takılır. 10-14 günlük iyileşme süresi sonrası hastaya yada kendine yetemeyecek ise yakınına eğitim verilir. Eğitim süresi tamamlandıktan sonra hastanın durumuna göre değişmekle beraber günde dört kez karın içerisine steril periton diyaliz sıvısı verilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra karındaki sıvı boşaltılarak yerine yeni sıvı verilerek bu işlem ortamla günde dört kez olmak üzere sürekli olarak devam ettirilir. Bu işlem evde yapılan bir işlem olup peritonit dediğimiz karın zarının mikrop bulaşmasına bağlı iltihabı gibi acil bir durum olmaz ise ayda bir doktor ve hemşire takibi yeterlidir. Ayaktan sürekli periton diyalizi için evde değişimin yapılabileceği bir odaya ve sıvı-malzemelerin depolanabileceği uygun bir mekana ihtiyaç vardır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!